Logisch denken

 

Bekende uitspraak: 'Da's logisch hè'

 

En velen van u weten dat de persoon die de uitspraak deed, Johan Cruyff was. Maar niet veel mensen weten wat Johan met het woord ‘logisch’ nou precies bedoelde. En daar gaat Forte Fit iets aan doen. In een drietal kennismakingsbijeenkomsten in het kader van ‘logisch denken’ worden de deelnemers gestimuleerd om aan de fitheid van hun geest te werken.

De scholen in de jaren ’50 en ’60 waren te veel gericht op de ontwikkeling van kinderen vanuit één bepaalde visie. Gevolg is dat mensen van ‘onze generatie’ (de senioren) wel geleerd hebben om de  linker hersenhelft te gebruiken (waar de theoretische basis voor zaken als structuur, ordening, logica, feiten, woorden en cijfers geregeld wordt), maar minder of niet om de rechter hersenhelft (waar de praktische basis voor  gevoel, verbeelding, verkennen, risico en open-minded zijn geregeld wordt). Onze hersenen bestaan niet voor niets uit die twee helften met elk zijn eigen specifieke eigenschappen.


 

Dankzij hun verschillen kun je de meeste problemen juist op twee manieren benaderen én (uiteindelijk) oplossen. Het is belangrijk dat je die twee manieren oefent en steeds bekijkt welke het meest geschikt is om een bepaald probleem aan te pakken. Ook moet je leren switchen tussen beide manieren zodat je van allebei kunt profiteren. Maar dat vraagt dus om oefening en (bij)scholing van die rechterhersenhelft.

 

Ben ik niet te oud om aan zo iets nog te beginnen? Zeker niet! Waarom maakt u wel kruiswoordpuzzels, maar nooit een cryptogram? Waarom heeft u problemen met het lezen van de hedendaagse handleidingen? Beide voorbeelden hebben met het voorgaande te maken. 

 

En is het niet te moeilijk? Ach dat valt wel mee. De weg die bewandeld wordt is die van een gezamenlijke en voorzichtige speurtocht door de hersenen. En dit aan de hand van een ratjetoe aan onderwerpen met één belangrijke gezamenlijke component, namelijk de logica achter alles. Want veel dingen zijn logisch als je het maar wil zien. 

Er worden ter plekke verschillende oefeningen gemaakt en besproken, maar er worden ook leuke en leerzame opdrachten mee naar huis gegeven. Doet u ook mee?

 

Praktische informatie

Frequentie: drie keer de 4e dinsdag van de maand

Startdatum: 26 april 2022

Tijden: 19.15 – 21.45 uur

Locatie: Zalencentrum Onder de Toren, Elst

Kosten: € 29,00 voor de 3 bijeenkomsten

De regeling “Meedoen in Overbetuwe" is van toepassing.

 

Heeft u belangstelling?
Meldt u aan bij: Jan Zwier: jan.zwier@chello.nl

Of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

 

CONTACTFORMULIER

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.